top of page

Tenk om Alzheimer`s kan forebygges, bremses og reverseres?


Mye tyder på at det faktisk er mulig. Til en viss grad i alle fall

 

Vi har i dag hatt et ensidig fokus på å finne medisiner som kan bremse utviklingen av denne fryktede sykdommen, noe som selvsagt er svært viktig.

 

Men når utviklingen av demens og Alzheimer begynner 15-20 år før symptomene melder seg, vil det være smart å gjøre noen investeringer nå og dermed begrense risikoen for denne lidelsen.

 

En av årsakene til at hjernecellene ikke får nok energi, er at hormonet insulin ikke lenger klarer å forsyne hjernen med glukose. Det er mer enn nok tilgjengelig glukose i blodet og mer enn nok insulin, men insulinet har redusert effekt.


Den samme problematikken med redusert insulineffekt, finner vi også ved diabetes type 2. Sammenhengen mellom diabetes 2 og Alzheimer er etterhvert blitt så tydelig at Alzheimer gjerne kalles diabetes type 3.


Vi har i mange år trodd at hjernen kun kan bruke glukose som drivstoff og når hjernen ikke får nok glukose, vil hjernecellene dø.


Nå viser det seg at vi har andre muligheter.

Fett, eller nedbrytningsstoffene fra fett, også kalt ketoner, er en glimrende energikilde, som også hjernen kan benytte seg av. Ketoner kan dermed være en god erstatter når ikke hjernen lenger får nok glukose. Ketoner har vært brukt for å redusere epileptiske anfall i over 100 år og brukes fortsatt ved Statens senter for epilepsi. Ketoner viser seg nå å kunne benyttes ved andre nevrologiske tilstander, blandt annet Alzheimer


Dr. Mary Newport gjorde en spesiell oppdagelse da hun testet MCT- olje (kokosolje), på sin mann Steve, da han begynte å utvikle Alzheimer allerede som 51- åring.


Kokosolje, beståer av mellomlange fettsyrer som brytes ned til ketoner.

 

Etter bare få uker med et par daglige spiseskjeer MCT-olje, viste Steve store forbedringer i klokketesten, som er en vanlig test for å kartlegge Alzheimer.

Mary tok saken videre og endret Steve`s kosthold til et lavkarbokosthold, eller et ketogent kosthold, den strengeste varianten av lavkarbo.


Med et kosthold som var lavt på karbohydrater og rikt på rene råvarer og mer naturlig fett, økte Steve sin egen fettforbrenning og sørget dermed for ytterligere forsyning av ketoner til hjernen.


Effekten var oppsiktsvekkende. Steve fikk tilbake humoren, kommuniserte bedre, kjente igjen familiemedlemmer, klarte å lese avisen igjen og begynte å jobbe som frivillig på det lokale sykehjemmet.


Selv om forløpet av sykdommen var svingende, fikk Steve 5 ekstra år, med betydelig bedre livskvalitet, noe som selvsagt betydde mye for Steve og for hans familie og venner.


I dag bruker dr. Mary Newport mye av sin tid på å dele kunnskapen om hvordan ketoner kan bidra til å forebygge, bremse og reversere en del av symptomene ved demens og Alzheimer.


Når så enkle tiltak kan bidra til forbedringer som ingen medisiner kommer i nærheten av, er det vel på tide å åpne opp for nye måter å tilnærme oss Alzheimer på?



Dr, Mary Newport:


Deltatt i mange videoer:


Sjekk også professor Ben Bikman`s reel: Is Alzheimers a metabolic problem


Hvis du synes dette er spennende og har lyst å vite mer om hvordan du kan forebygge, bremse og kanskje også reversere Alzheimers, er det bare å ta kontakt, enten via mail: ernering@me.com eller tlf 997 096 38


NB! Forebygging av demens og Alzheimer`s starter i dag, for når symptomene begynner å vise seg, har sykdommen allerede utviklet seg i mange år.




Referanser:

1.     2024: The journal og nutrition: Liyang Rong a b, Yating Peng c, Qi Shen a, Keying Chen a, Bangjiang 


  1. 2024, Mary Newport Bret Sher, Metabolic mind:  Hundreds reports dementia improvements with ketones


  2. 2022, The journal of nutrition. National center for advancing translation sciences. Hersant, Grossberg:   

    A ketogenic diet May Offer a New Approach to Treating Alzheimer’s Disease


  3. 2022, Angela G. JubyToni E. BlackburnDiana R. Mager

    Use of medium chain triglyceride (MCT) oil in subjects with Alzheimer's disease: A randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover study, with an open-label extension


  4. 2021, Matthew C. L. Phillips, Laura M. Deprez et al: BMC, Alzheimers research and therapy: Randomized crossover trial of a modified ketogenic diet in Alzheimer’s disease


  5. 2021, Nutrition, Psychology and Brain Health

    Angela Poff, Dominic DÀgostino et al:

    Ketone Supplementation: Meeting the Needs of the Brain in an Energy Crisis


  6. 2018, Nutrition, Department of Psychology, University of Canterbury, Christchurch, New Zealand

    Gina M. Broom MSc a, Ian C. Shaw PhD, FRCPath b, Julia J. Rucklidge PhD a

    The ketogenic diet as a potential treatment and prevention strategy for Alzheimer's disease



 

 

 



Comments


bottom of page