4 porsjoner
Fisken:
Laks eller annen fisk
Beregn ca 175 gr fisk pr person
Smør eller cocosa (nøytral type)
Salt, pepper
Evt korianderfrø (krydder)
Frisk sitronsaft
Til blomkålrisen:
1 blomkål - til blomkålris
1 rød paprika (buk gjerne flere farger)
2-3 vårløk
Grønnsaker:
Crispysalat, reddik og urter, f.eks estragon eller persille
Hollandaisesaus:
3 eggeplommer
180 gr klaret smør (smøret smeltes og ta bort bunnfallet)
Melkefritt smør kan brukes, ved melkeintoleranse
1 ss kaldt vann
1 ss friskpresset sitronsaft
0,5 ts salt
2 X 1 ss kaldt smør/ evt melkefritt
Smak til med salt / pepper / sitronsaft
Evt litt estragon eller persille
Slik gjør du:
Stek fisken i smør eller cocosa (brun type) i en stekepanne til den får fin farge og flaker seg
Fisken kan også grilles eller bakes i ovnen
Smak til med salt/ pepper og friskpresset sitronsaft
Lag blomkålris
Skjær opp de friske grønnsakene
Lag hollandaisesaus til slutt
Blomkålris med "noko attåt"
Blomkål - rives på det groveste på rivjernet
Stek blomkål et par minutter i smør eller cocosa (brun type)
Ha i litt revne gulrøtter og vårløk
Smak til med salt og pepper
Hollandaisesaus:
Fremgangsmåte:
Smelt smøret og sett til avkjøling. Det skal være lunkent ved bruk. Bunnfallet som legger seg i bunn av gryta, skal ikke brukes
Ha eggeplommene i en tykkbunnet kjele. (Smøret skal brukes senere)
Pisk eggeplommene kraftig, mens du tilsetter kaldt vann, sitronsaft og salt og pisk videre til en jevn masse
Tilsett 1 ss kaldt smør og sett kjelen på svært svak varme
Rør jevnt og trutt mens blandingen sakte varmes opp og eggeplommene begynner å tykne
Når det danner seg spor i sausen når du rører, tar du kjelen av platen og pisker inn 1 ss til kaldt smør
Hell forsiktig inn det lunkne smøret (klaret smør) i en syltynn stråle mens du rører kraftig
Smak til med salt, hvit pepper og eventuelt mer sitronsaft
Serveres umiddelbart
**For mer smak, tilsetter du finhakket urter som f..eks estragon eller persille. Hvis du bruker tørket estragon, finmoses de tørka bladene i hånden først.
* Klaret smør. Melkeproteinet fjernes når du fjerner bunnfallet. Ved noen former for intoleranse kan denne metoden brukes, men for de mest sensitive, vil ikke metoden være god nok, da det alltid vil være spor av melkerproteiner igjen.
Nødhjelp! Hvis sausen skiller seg, pisker du inn 1-2 ss iskaldt vann.
Hollandaisausen kan brukes til andre retter som bl.a. fiskekaker, stekt asparges med spekeskinke pluss mye mer.
Tips: Når du lager hollandaisesaus, kan du bruke eggehvitene du har til overs til å lage rundstykker/ minibaguetter, så slipper du å kaste gode råvarer.
Velbekomme!
Comments