top of page

Tror du metta fett er usunt?

  • Forfatterens bilde: Mette Lund Larsen
    Mette Lund Larsen
  • 12. jan.
  • 5 min lesing

Oppdatert: 11. apr.


Da er du i så fall ikke alene...

For dette er trolig en av våre største kostholdsmyter. En myte som legger store føringer for dagens kostråd.


Men visste du at alt naturlig fett er en kombinasjon av både metta og umetta fett, ikke enten /eller. Til og med olivenolje inneholder metta fett. Ja mer metta fett enn koteletter...


Vi er så overbevist om at metta fett er usunt at ingen tar seg bryet med å sjekke fettinnholdet i de ulike råvarene.


Mye forvirring:

Mange av de matvarene vi tror er usunne pga sitt innhold av metta fett, som f.eks biff, inneholder knapt metta fett. Typiske sunne matvarer som olivenolje, inneholer faktisk langt mer metta fett enn chips.


Det betyr ikke at olivenolja er mindre sunn av den grunn, men at fettinnholdet i naturlige råvarer, ikke er den ene eller den andre fett-typen, men en kombinasjon av begge. Noe de alltid har vært.


Alt naturlig fett er en kombinasjon av metta og umetta fett.

Selv om vi alle tidligere har lært at en matvare er enten metta fett og usunn eller umetta fett og sunn, så stemmer ikke ette med det som står avmerket på matvaren eller i matvaretabellen.no.


Naturlige råvarer som kjøtt, fet fisk, olivenolje, mandler, avokado, ja alt, er en kombinasjon av begge typer og har alltid vært det.


Det ble på et tidspunkt bestemt at matvarene skulle klassifiseres etter den dominerende fettypen. og den nye standarden ble at matvaren var enten metta eller umetta og var enten usunn eller sunn.



Kan vi ha tatt feil?

Når vi ser på fettinnholdet i naturlige råvarer kan vi virkelig begynne å lure på hva som har gått galt for:

  • Olivenolje inneholder mer metta fett enn koteletter og kjøttdeig – til sammen

  • Laks, mandler og avokado inneholder langt mer metta fett enn en biff


Overbevinsingen om at kjøtt er metta fett og usunt og fisk og olivenolje er umetta fett og sunt, faller da på sin egen urimelighet.


For naturlig fett er en kombinasjon av begge typer. I allefall i følge merkingen av matvarene her og matvaretabellen.no.


Innhold av metta fett pr 100 gr. (hentet fra matvaretabellen.no)


I følge tabellen inneholder olivenolje 14 gr metta fett pr 100 gr, mens bacon inneholder 8 gr.


Det er lett å tenke at vi spiser langt mindre olivenolje enn kjøtt, men 1 ss olivenolje tilsvarer ca 2 gr metta fett, dvs. dobbelt så mye metta fett som en biff på 100 gram.


4 ss olivenolje, som anses å være en medisinsk mengde, inneholder omtrent samme mengde metta fett som 100 gr bacon. (en pakke er 140 gr)


Jeg tror på ingen måte at olivenolja er mindre sunn fordi om den inneholder metta fett, men at det er på tide å legge overbevisningen om at naturlig metta fett er usunt til side og forholde oss til fakta.


For hvis naturlig metta fett var usunt, ville både laks og olivenolje havnet på den usunne siden. Noe de færreste tror kan være riktig, da det er nettop fet fisk og olivenolje som blir anbefalt for å øke inntaket av det sunne fettet.


Misforståelsene rundt metta og umetta fett fett preger fortsatt de nasjonale kostrådene og bidrar bl.a. til at noen av våre mest næringsrike råvarer som kjøtt, ost og smør, feilaktig har havnet i kategorien usunn mat.

 

Naturlig fett bør bli friskmeldt

Hvis vi begynner å ta hensyn til matens faktiske fettinnhold, bør naturlig metta fett friskmeldes. Fett av dårlig kvalitet, som bl.a. finnes i ultraprosesserte oljer og annen ultraprosessert mat som junk food, fast food, frityrstekt mat, snacks, snop ol, er derimot usunt fett.


I 2015 publiserte en gruppe kanadiske forskere en samlestudie, som konkluderte med at naturlig metta fett ikke utgjorde noen som helst økt helserisiko. I den samme studien ble det samtidig påpekt at industrielt fremstilt transfett er skadelig, men altså ikke metta fett som fines naturlig i en råvare.


Naturlig metta fett som finnes i kjøtt, smør ol, og industrielt fremstilt fett av dårlig kvalitet (både metta og umetta) burde dermed ikke tilhørt kategorien for usunt fett. Kroppen trenger fett til en rekke fysiologiske prosesser. Den trenger naturlig fett, som altså er en kombinasjon og har alltid vært det.

 

Studien ble publisert i det anerkjente tidsskriftet British Medical Journal (BMJ). På tross av at også norske ernæringsprofessorer anser studien å være seriøs og troverdig, opprettholdes advarselen mot naturlig metta fett i bl.a. kjøtt, smør og ost. Overbevisningene er vanskelige å rokke..

 

Selv Ancel Keys, forskeren bak teorien om at metta fett ga økt risiko for hjerte/ karsykdom, erkjente etter bare få år etter at han hadde publisert sin studie, at han hadde tatt feil. I mange år prøvde han febrilsk å rydde opp, men til hans store fortvilelese fikk han aldri publisert sine rettelser. Hans feilslåtte teori er fortsatt gjeldene i dag.


Det er vel snart på tide å erkjenne at rådene baseres på feil grunnlag når:

  • alt naturlig fett er en kombinasjon av metta og umetta fett

  • olivenolje inneholder mer metta fett enn bacon

  • nyere forskning har friskmeldt naturlig metta fett en rekke ganger

  • selv forskeren bak teorien om metta fett som hovedårsaken til hjerte/karsykdom, erkjent at han hadde tatt feil

  • resultatene av å redusere naturlig metta fett og øke karbohydrater og planteoljer, ikke resulterte i en reduksjon av hjerte/karsykdommer, men det stikk motsatte


    Ja, da er det vel snart på tide å avlive myten om at naturlig metta fett er usunt og justere kostrådene i henhold til fakta, slik at råvarer som kjøtt, egg, smør og ost kan bli en naturlig og anbefalt del av et sunt og variert kosthold.


    Som de har vært i hundretusener av år!




Referanser:

1. 2022: Reimara Valk, James Hammill, Jonas Grip

Conklution: The consumption of SFA is not significantly associated with CVD risk, events, or mortality. Based on the scientific evidence, there is no scientific ground to demonize SFA as a cause of CVD. SFA naturally occurring in nutrient-dense foods can be safely included in the diet.


  1. 2015: Forskning.no: Fant ingen sammenheng mellom metta fett ogøkningen i hjerte/ karsykdom


  2. 2015: British medical journal (BMJ) Russell, Mente et al:

    Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies


    Conclution: Saturated fats are not associated with all cause mortality, CVD, CHD, ischemic stroke, or type 2 diabetes. There was no convincing lack of association between saturated fat and CHD mortality


  3. 2013: Aseem Malhotra: British medical journal (BMJ) Saturated fat is not the major issue


  4. Nina Teicholz: Bok: Big fat surprize



Comentarios


bottom of page