Majones
4 ss sitronsaft (Du kan også bruke en skvett eddik)
1-2 ts sennep
2 eggeplommer eller 2 hele egg
En knivsodd salt og litt hvit pepper
Olje: 175/ 200 ml pr egg. Bruk en mild olje (F.eks oliven/ raps, blandet med avokado-olje)
Ekstra virgin olivenolje kan gi litt bitter smak, så bruk en olje som er mild i smak,
Du kan også bruke ren avokado-olje. Det blir skikkelig luksusmajones!
Fremgangsmåte:
Ha sitronsaft i et smalt glass eller litermål
Ha i eggeplommer/ egg og sennep
Ha i olje. Bare hell i alt på en gang
En knivsodd salt
Trikset er å bruke et smalt glass.
Ta stavmixeren ned i bunnen av glasset og hold den i ro til majonesen emulgerer
Løft så stavmikseren forsiktig opp og ned til majonesen er fin og jevn
Smak til med hvit pepper, chilipaste (chirrachasaus), hvitløk eller det du måtte ønske
Skru lokket på glasset og oppbevar majonesen i kjøleskapet.
Hvis du ikke har glass med lokk tar du majonesen over i en boks med lokk
Tips: Bruk eggeplommene du har igjen når du har laget rundstykker/ minibaguetter
Det blir en ganske stor porsjon majones, så del den ferdige majonesen i 4 små glass og tilsett ulike smaker til ulike retter.
Chilimajones: tilsett litt shiraccasaus (chilisaus) passer gllimrende til pokebowl, sashimi eller annen fisk
Salatdressing: Rør inn litt sukkerfri ketchup. Passer til salater, hamburgere og fiskekaker
Aioli: Tilsett finhakket hvitløk. Passert til skalldyr, fisk og er nydelig på sprøstekt proteinskiver som tilbehør til supper og salater
Urter: Dill/ estragon/ persille alt etter smak og behag. Passer til fisk, skalldyr, supper og salater
Nå har du nydelige dressinger til det meste!
Tips: Luksusfrokost
Eggesalat:
Majones
Hardkokte egg
Ha litt av majonesen i en bolle
Hakk 2 hardkokte egg og smak til med havsalt og nykverna pepper
Fyll et blad hjertesalat med eggesalat og topp det hele med reker eller røkelaks og pynt med en sitronskive. Kanskje du foretrekker sprøstekt bacon og tomat i stedet
Rekesalat:
Eggesalat
Reker
Salt og pepper
Når du har rester av reker er det glimrende å blande disse sammen med eggesalat.
Smaker himmelsk på nystekte rundstykker eller rista proteinskiver
Prøv også å del et rundstykke i 4 tynne skiver og sprøsteke dem i stekeovnen
Topp skivene med rekesalat og en sitronskive og nyt
Luksuslunch::
Brokkolisalat:
Bland inn rå brokkolibiter, finhakka paprika, agurk, vårløk og sprøstekte baconbiter
Smak til med nykverna pepper og du har nydelig tilbehør til grillmaten i sommer
Bruk gjerne en majones med smak, f.eks salatdressing eller persillemajones
Coleslaw:
Bland inn finstrimlet eller revet revet hodekål/ sommerkål og litt gulrot i majonesen og smak til med salt og pepper. Passer glimrende til bl.a. grillmat, burger og stekt fisk
Det enkle er ofte det beste.
Velbekomme!
Comments