Du har kanskje noenlunde oversikt over hvor mye sukker du får i deg gjennom sjokolade, brus, kaker ol, men det er mye skjult sukker i bl.a. frokostblandinger, ferdigmat, nøtteblandinger, sauser, yoghurt, fruktjuice ol.
Den største skjulte sukkerkilden er nok likevel karbohydratene.
De største kildene til karbohydrater i det norske kostholdet er trolig brødmat, ris, pasta og potet.
Karbohydrater regnes som sukker, stivelse og fiber. På norske matvarer er både fiber og tilsatt sukker merket for seg, så det som står avmerket som karbohydrater på en matvare er i hovedsak stivelse.
Stivelse er sukkermolekyler i kjeder som brytes ned til sukker i kroppen.
Noe som betyr at karbohydratene i en matvare er sukker.
Det betyr bl.a.:
- At brød som inneholder 30, 40 eller 50 % karbohydrater, brytes ned til 30, 40 eller 50 % sukker i kroppen.
- At Ryvita og Rugsprø knekkebrød som inneholder 60 % karbohydrater, brytes ned til 60 % sukker i kroppen.
- At frokostblandingen som inneholder 75 % karbohydrater, brytes ned til 75 % sukker i kroppen
Ja, du skjønner.
Det sier deg kanskje ikke så mye, men omgjort i ts sukker, blir det kanskje lettere å forstå hvor mye sukker det egentlig dreier seg om når vi totalt anbefales 250-300 gr karbohydrater pr dag, som tilsvarer mellom 50-75 ts sukker.
Det har ikke så mye å si om du velger grove eller fine kornprodukter, da stivelsesinnholdet er omtrent det samme, uavhengig av grovhet.
Ved hjelp av Dr. Unwinds sugarequivalen, kan du selv sjekke hvor mye sukker du får i deg i løpet av en dag. Tabellen tar hensyn til matens innhold av karbohydrater og matens glykemiske index. (sier noe om hvor raskt blodsukkeret stiger etter inntak).
Comments