top of page

Nydelig granola, omtrent fri for karbohydrater


Lukten som brer seg i huset når granolaen stekes, er trolig en av de beste luktene som finnes...



Granola eller frokostblanding er et godt alternativ til brødskiva, men de fleste av dem du kjøper i butikken har et svært høyt innhold av karbohydrater. Gjerne opp mot 65 %.


Det betyr at ca 65 % av innholdet brytes ned til sukker i kroppen. Uansett hvor grov den er.


Med en hjemmelaget variant, basert på mandler, nøtter, kjerner, frø, kokos, vanilje, kanel og litt søtning, har du luket bort enda en "sukkerbombe" i hverdagen.


Du har i tillegg fått et nydelig alternativ som hjelper deg mot en slankere kropp, bedre helse og økt velvære.





Forslag til bruksområder:

  • Granolaen passer glimrende sammen med litt yoghurt, smootie, cottage cheese, creme fraiche og friske bær. Ofte er det nok med bare noen skjeer med yoghurt

  • Hvis du ikke tåler melk kan du bruke veganske alternativer som mandelmelk eller kokos-yoghurt

  • Granolaen smaker så godt at den egner seg faktisk også godt som snacks, evt. blandet med litt valnøtter

  • Den kan ogå brukes som base i blåbærcrumble

  • Og som "nødmat" i bilen. Er veldig greit å ha en liten pose i væska, så har du noe å ty til når suget melder seg, som smaker godt.

Ingredienser: 1 pose mandelmel (200 gr) 1 pose kokosmasse 4 dl solsikkekjerner 3 dl gresskarkjerner 3 dl grovhakkede mandler 2 dl hassel/ valnøtter eller andre nøtter 2 ts vaniljesukker (bourbon vanilje eller noen dråper vaniljeessens) 1 ts salt 3 ts kanel 1,5 dl vann 3 ss kokosolje eller Cocosa 2-3 ss Sukrinsirup (enten vanlig eller gold)

Evt 1-2 ss FInesse for en litt søtere variant

3 ss Meierismør (eller Smøremyk rapskokos hvis du ikke tåler melk)


Fremgangsmåte:

  • Sett ovenen på 170 grader varmluft

  • Bland alt det tørre i en bolle

  • Tilsett vann, kokosolje og Sukrinsirup og kna alt godt sammen til du har en kornete masse

  • Fordel blandingen på to stekebrett

  • Ha over klatter med smør

  • Sett begge brett inn i ovnen samtidig

  • Rør i blandingen etter ca 10 min, så smøret fordeles

  • Rør i blandingen et par ganger underveis, da granolaen blir fortere stekt rundt kantene enn inn mot midten

  • Bytt plass på brettene etter ca 20 min hvis ovnen steker ujevnt på over og undervarme

  • Stekes totalt ca 25-30 min eller til granolaen har fin farge. NB! Steketiden kan variere fra ovn til ovn, så følg med mot slutten av steketiden, så granolaen ikke blir for mye stekt.

  • Fargen skal såvidt bli lysebrun. Ha gjerne granolaen over i en skål med en gang du tar den ut av ovnen, så den ikke etterstekes

  • Avkjøles på stekebrettet og oppbevares på lufttett glass eller i små zip-poser (da har du alltid klar en pose til å ta med på jobb, skole eller på tur

  • Bland gjerne inn litt ekstra kokos, etter at granolaen er ferdig stekt, så får du litt mer kokossmak (Det er gjort i den som er avbildet)

Med gode løsninger som dette, vil omleggingen av kostholdet gå helt fint.



Tips: Granola er en fin gave å gi bort til den som har alt. Hell den på et Norgesglass og knytt hyssing rundt lokket – Gjerne med oppskriften og bruksområder skrevet på en fin merkelapp.


Velbekomme 😊



Tags:

Comments


bottom of page