Lukten som brer seg i huset når granolaen stekes, er trolig en av de beste luktene som finnes...
Granola eller frokostblanding er et godt alternativ til brødskiva, men de fleste av dem du kjøper i butikken har et svært høyt innhold av karbohydrater. Gjerne opp mot 65 %.
Det betyr at ca 65 % av innholdet brytes ned til sukker i kroppen. Uansett hvor grov den er.
Med en hjemmelaget variant, basert på mandler, nøtter, kjerner, frø, kokos, vanilje, kanel og litt søtning, har du luket bort enda en "sukkerbombe" i hverdagen.
Du har i tillegg fått et nydelig alternativ som hjelper deg mot en slankere kropp, bedre helse og økt velvære.
Forslag til bruksområder:
Granolaen passer glimrende sammen med litt yoghurt, smootie, cottage cheese, creme fraiche og friske bær. Ofte er det nok med bare noen skjeer med yoghurt
Hvis du ikke tåler melk kan du bruke veganske alternativer som mandelmelk eller kokos-yoghurt
Granolaen smaker så godt at den egner seg faktisk også godt som snacks, evt. blandet med litt valnøtter
Den kan ogå brukes som base i blåbærcrumble
Og som "nødmat" i bilen. Er veldig greit å ha en liten pose i væska, så har du noe å ty til når suget melder seg, som smaker godt.
Ingredienser: 1 pose mandelmel (200 gr) 1 pose kokosmasse 4 dl solsikkekjerner 3 dl gresskarkjerner 3 dl grovhakkede mandler 2 dl hassel/ valnøtter eller andre nøtter 2 ts vaniljesukker (bourbon vanilje eller noen dråper vaniljeessens) 1 ts salt 3 ts kanel 1,5 dl vann 3 ss kokosolje eller Cocosa 2-3 ss Sukrinsirup (enten vanlig eller gold)
Evt 1-2 ss FInesse for en litt søtere variant
3 ss Meierismør (eller Smøremyk rapskokos hvis du ikke tåler melk)
Fremgangsmåte:
Sett ovenen på 170 grader varmluft
Bland alt det tørre i en bolle
Tilsett vann, kokosolje og Sukrinsirup og kna alt godt sammen til du har en kornete masse
Fordel blandingen på to stekebrett
Ha over klatter med smør
Sett begge brett inn i ovnen samtidig
Rør i blandingen etter ca 10 min, så smøret fordeles
Rør i blandingen et par ganger underveis, da granolaen blir fortere stekt rundt kantene enn inn mot midten
Bytt plass på brettene etter ca 20 min hvis ovnen steker ujevnt på over og undervarme
Stekes totalt ca 25-30 min eller til granolaen har fin farge. NB! Steketiden kan variere fra ovn til ovn, så følg med mot slutten av steketiden, så granolaen ikke blir for mye stekt.
Fargen skal såvidt bli lysebrun. Ha gjerne granolaen over i en skål med en gang du tar den ut av ovnen, så den ikke etterstekes
Avkjøles på stekebrettet og oppbevares på lufttett glass eller i små zip-poser (da har du alltid klar en pose til å ta med på jobb, skole eller på tur
Bland gjerne inn litt ekstra kokos, etter at granolaen er ferdig stekt, så får du litt mer kokossmak (Det er gjort i den som er avbildet)
Med gode løsninger som dette, vil omleggingen av kostholdet gå helt fint.
Tips: Granola er en fin gave å gi bort til den som har alt. Hell den på et Norgesglass og knytt hyssing rundt lokket – Gjerne med oppskriften og bruksområder skrevet på en fin merkelapp.
Velbekomme 😊
Comments