Du tenker kanskje at sukker kun er rent sukker, i form av det hvite pulveret, men sukker er også:
Skjult sukker i matvarer: Bl.a. i yoghurt, frokostblandinger, supper, sauser, kjeks, boller, marinader, dressinger, ferdigmat m.m.
Fruktsukker: I frukt og fruktjuice
Karbohydrater: Både de "raske" som lyst brød, hvit ris, vanlig pasta og potet, men også de såkalt "langsomme" som grove brød, havregryn, fullkornspasta, naturris, og frokostblandinger)
Stivelse er kun sukkermolekyler i kjeder, som brytes ned til sukker i kroppen
Dagens kostanbefaling ligger på ca 300 gr karbohydrater (kh) pr dag. Det som ikke tas med i denne beregningen er at karbohydratene/stivelsen brytes ned til sukker i kroppen og at 300 gr kh tilsvarer ca 75 ts sukker eller ca 150 sukkerbiter.
Dermed vil den totale sukkermengden pr dag bli rimelig høy, uavhengig hvor mye tilsatt sukker du spiser.
Resultatene eller bivirkningene av mye sukker er mange og påvirker både den fysiske og psykiske helsa i stor grad.
Av den grunn kan det være greit å være klar over hvilke bivirkninger et høyt sukkerinntak kan gi av reaksjoner eller bivirkninger.
Her er noen av de vanligste:
1. Sult (oksehunger og tydelig irritasjon hvis det går lenger enn 3 timer uten påfyll)
2. Søthunger og cravings etter søtsaker og "karbomat"
3. Belegg på tennene, som lettere gir hull
4. Vektøkning, særlig rundt magen
5. Fettlever
6. Indre uro
7. Søvnvansker
8. Hyppig behov for å tisse (gjerne også om natten)
9. Ødem/ væskeopphopning (sokkemerker/ hovne fingre /hovne øyelokk)
10. Forhøya blodfettverdier (høy LDL, høye triglyserider)
11. Acne
12. Økt risiko for diabetes 2
13. Økt risiko for hjerte /karsykdom
Her er noen mer ukjente:
1. Infertilitet hos menn (dårlig sædkvalitet)
2. Infertilitet hos kvinner (bl.a. pcos).
3. Betennelsestilstander /sykdommer
4. Forsukring av blodet (gir avleiringer og forsnevringer i årene)
5. Oppvekst av sopp (bl.a. candida)
6. Forvirring /hjernetåke
7. Konsentrasjonsvansker/ lærevansker
8. Angst / depresjon
9. Insulinresistens
10. Gallestein
11. Cyster
12. Økt ririko for kreft (aktiverer vekst av kreftceller)
13. Økt risiko for Alzheimer (kalles diabetes type 3)
Dette er kun ment som informasjon, men hvis du strever med noen av de nevnte bivirkningene, har du nå mange gode grunner til å redusere inntaket av sukker, stivelse og ultraprosessert mat.
Sjansen for at du skal kunne leve det livet du drømmer om, med en kropp som spiller mer på lag med deg, øker betydelig ved å gå over til et lavkarbokosthold.
Å investere i helsa, kommer ikke bare deg til gode, men også de du er glad i ♥️
Lykke til 😊
Comments